Este vremea fructelor de catina. Se gasesc la vanzare in aproape fiecare piata. Nu ratati momentul si faceti o cura cu acest fruct miraculos.
Catina este un arbust tepos, foarte putin pretentios la conditiile de sol sau la precipitatii, cu fructe marunte, portocalii. Este iubitor de lumina si creste in general in locurile unde alte plante nu pot vegeta . Este o planta ce traieste si iarna, creste din Carpati pana in Himalaya, unde ajunge la altitudini de peste 5000 de metri, fiind una din speciile vegetale cele mai rezistente din lume. Este printre putinele plante medicinale care pot fi culese si pe vreme de iarna, fructele sale rezistand pe ramuri fara sa-si piarda proprietatile terapeutice, chiar la geruri de – 40 de grade C, sub zapezi de peste un metru. Remediu natural cu numeroase aplicatii terapeutice, catina este in primul rand un incomparabil energizant, ideal pentru fortificarea sistemului imunitar.
Cuvantul cheie ce caracterizeaza catina este – antioxidant. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Betacarotenul – necesar ochilor se găseşte în cătina albă din belşug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Fructele au un gust acrişor-astringent si se păstrează cel mai bine în miere de albine – pt uz intern Este recomandat a se lua dimineata, dupa micul dejun cate o lingurita de amestec. Tot secretul este sfărîmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind de fapt, adevăratul depozit de vitamine.
Cătina este folosită si în cosmetică, pentru menţinerea tinereţii pielii. Avantajul cătinei este că se potriveşte oricărui tip de ten. În fructele de cătină se găseşte cuercitină, o substanţă cu proprietăţi antioxidante, analgezice, antibacteriene. Proprietăţile antiîmbătrânire ale cătinei se datorează conţinutului de licopen şi betacaroten (provitamina A). Licopenul este pigmentul natural care dă culoarea fructelor. Acest pigment menţine elasticitatea pielii şi încetineşte procesul de îmbătrânire În ceea ce priveşte betacarotenul, acesta creşte imunitatea organismului, previne pigmentarea pielii cauzată de bolile de ficat sau de bătrâneţe. De asemenea, betacarotenul stimulează sinteza melaninei în piele. Melanina protejează pielea împotriva razelor solare, prevenind îmbătrânirea precoce şi cancerul cutanat. De altfel, uleiul de cătină este recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete sau de altă natură. Uleiul de cătină este apreciat pentru conţinutul de acizi graşi nesaturaţi, care menţin stratul protector de la suprafaţa pielii. În lipsa acestor acizi, pielea îmbătrâneşte prematur şi este acoperită de riduri.
Mi-am facut deja provizii din acest fruct atat pentru uz intern cat si pt utilizarea acestuia in compozitia sapunurilor naturale. Fructele de catina le-am lasat la macerat in ulei de masline si am folosit in compozitia sapunului intregul amestec –sapun despre care o sa va povestesc intr-o postare viitoare.
Sa aveti o zi frumoasa!
sursa: jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu