Sapun natural vs sapun industrial

Ce este sapunul? Din punct de vedere chimic sapunul este o “sare”. Sapunul este obtinut prin saponificarea grasimilor cu o solutie care contine hidroxid de sodiu. Saponificarea este o reactie chimica, caracterizata printr-un proces de hidroliza bazica a grasimilor, care are ca rezultat formarea sapunurilor si liberarea de glicerina.
Pentru a obtine un sapun sunt necesare trei componente: grasimi, apa si hidroxid de sodiu (sau hidroxid de potasiu pentru sapunurile lichide). Atunci cand acestea sunt amestecate are loc “saponificarea” cu rezultatul ei final – sapunul care contine glicerina. Produsul finit nu contine hidroxid de sodiu, acesta serveste la obtinerea sapunului, dar prin saponificare este neutralizat. Cantitatea de hidroxid de sodiu este astfel calculata incat, odata cu terminarea procesului de saponificare, orice urma de alcalinitate dispare. In plus intotdeauna adaugam spre sfarsitul saponificarii un plus de unturi si uleiuri ale caror grasimi valoroase raman nesaponificate si ele sunt cele ce vor ingriji pielea

 Glicerina    Glicerina rezultata in urma saponificarii este un produs foarte valoros, de cele mai multe ori extras in fabricatia industriala de sapun. Noi garantam ca sapunurile noastre contin toata glicerina obtinuta in urma saponificarii fara alte interventii.Aceasta glicerina rezultata in mod natural, echilibreaza hidratarea pielii atragand si mentinand apa la nivelul pielii, fara a interveni in functiile naturale ale pielii. Glicerina retinuta este valoroasa, emolienta si face sapunul mai bland cu pielea dumnevoastra decat sapunul obisnuit.

 Procesul de fabricatie    Exista mai multe procedee de fabricatie a sapunului.
 Pentru sapunurile nostre preferam procedeul “la rece”, o metoda traditionala care pastreaza beneficiile nutritive ale uleiurilor pentru ca aceastea sunt doar usor incalzite ( aproximativ la temperatura copului), fara a fi fierte, astfel incat se obtine un sapun cu mai multa glicerina, care hidrateaza si curata pielea.
   Nu sunt adaugate parfumuri sintetice sau intaritori chimici – doar uleiuri vegetale pure, uleiuri esentiale si plante, condimente, flori, toate mixate pentru a crea un sapun fin si hidratant.

  Sapunul vegetal    Productia timpurie de sapun presupunea ca toate sapunurile sa fie facute din grasime animala. Intre timp au inceput sa fie extrase numeroase uleiuri, moment in care producatorii de sapun au creat sapunurile vegetale. Sapunurile vegetale sunt chimic superioare celor care sunt facute din grasimi animale.   Uleiurile vegetale sunt mai usor absorbite de piele, in timp ce grasimile animale astupa porii si agraveaza unele probleme ale pielii, ca de exemplu eczema.    Majoritatea sapunurilor fabricate manual au ca  ingrediente uleiurile esentiale, diferite plante utilizate pentru culoare, si nici un conservant chimic. Uleiurile esentiale sunt un produs pretios utilizat in aromaterapie pentru imbunatatirea starii psihice si proprietati terapeutice pentru piele, iar plantele au calitati excelente care au fost exploatate inca din antichitate.

Sapunul industrial  Obtinerea industriala a sapunului a adus folosirea pe scara din ce in ce mai larga a ingredientelor produse chimic in detrimentul celor naturale folosite in vechime, sapunul apropiindu-se tot mai mult de un detergent. Multe sapunuri disponibile in magazine, de fapt nu sunt sapunuri ci detergenti, nefiind obtinuti in urma reactiei de saponificare. Detergentii sunt un produs pe baza de petroleum, care tind sa usuce pielea. Este foarte tentant pentru poducatorii de cosmetice, inclusiv sapun, sa foloseasca ingrediente sintetice care sunt mai stabile si mai ieftine decat cele naturale. In aceste conditii nu este de mirare ca dupa ce ne spalam cu “sapun – detergent” ne simtim pielea uscata sau iritata, din moment ce in loc s-o curatam o acoperim cu chimicale.

Daca mergeti in orice supermarket si observati ambalajele produselor de la raionul sapunuri veti vedea ca majoritatea sunt denumite”beauty bar”, ‘cream bar”, “ family bar” etc- oricum , numai “sapun” nu si asta, pentru ca legislatia nu permite folosirea denumirii de “sapun” decat pentru produsele obtinute in urma procesului de saponificare ( reactia chimica intre grasimi si soda); aceste produse ce umplu rafturile magazinelor fiind de fapt detergenti sintetici ce contin subproduse petroliere, substante cancerigene si alergeni.

Unii producatori abili isi recomanda produsul  ca fiind “natural deoarece are la baza” (“ are in componenta”), -  uleiuri vegetale, iar ca  ingredient – “o importanta cantitate de glicerina”.
Cu toate acestea:
-         nici unul nu afirma ca produsul lor are in componenta 100% uleiuri vegetale si componente naturale;  “a avea la baza” poate presupune aproape orice compozitie
-    glicerina nu este un ingredient al sapunurilor naturale, ea nu se adauga  separat, ea este  un produs secundar al reactiei de saponificare care in procesul de fabricare la rece nici nu poate fi separat
-         mirosul acestor sapunuri nu are nimic comun cu mirosurile din natura si nici nu ar avea cum, avand in vedere ca sunt utilizate produse de sinteza chimica - uleiuri aromatice- produse cu mirosuri mult mai persistente si mai ieftine de altfel decat ale uleiurilor esentiale obtinute prin distilarea florilor, fructelor ori frunzelor diferitelor specii de plante.

In ultimii ani este evidenta in SUA si Europa o tendinta de revenire la produse naturale, inclusiv in ceea ce priveste sapunul. Spre deosebire de sapunul detergent, sapunul natural obtinut exclusiv din uleiuri vegetale, este un rasfat pentru piele; veti simti imediat diferenta atunci cand il veti folosi, va veti convinge ca el ingrijeste, hraneste si chiar vindeca pielea, in plus fiind ecologic, el protejeaza mediul si natura.

Daca veti folosi o data un sapun natural facut in casa, veti sesiza imediat diferenta uriasa dintre acest sapun si cel cumparat de la supermarket si nu veti mai dori sa va spalati vreodata cu altceva decat cu sapun “de casa”.


Sapunurile industriale asigura curatenia, cele naturale asigura in plus si sanatatea.

Traim intr-o epoca a poluarii, in care toate produsele cosmetice si alimentare pe care le folosim sunt pline de substante care mai de care mai periculoase pentru sanatatea noastra. In aceste conditii decizia de a folosi un sapun natural  nu poate fi decat o decizie excelenta .